Nöroloji Kliniği
Nöroloji, sinir sistemi hastalıklarının teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen tıp dalıdır. Bu alandaki uzmanlara nörolog denir. Sinir sistemi, merkezi sinir sistemi (beyin ve omurilik) ve periferik sinir sistemi (beyinden ve omurilikten çıkan sinirler) olarak iki ana bölüme ayrılır. Nörologlar, bu sistemlerde meydana gelen bozuklukların tanısını koyar ve tedavisini yapar.
Nörolojik Hastalık Belirtileri
Nörolojik hastalıklar, merkezi ve periferik sinir yapılarını etkiler. Dolayısıyla belirtileri oldukça çeşitlidir. Nörolojik hastalıkların en sık görülen belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Baş ağrısı
Kas güçsüzlüğü
Denge bozuklukları
Hafıza kaybı
Uyuşma ve karıncalanma
Konuşma problemleri
Nöbetler
Görme bozuklukları
Hareket bozuklukları
Nörolojik Hastalıklar
En çok karşılaşılan nörolojik hastalıklar arasında epilepsi, inme (felç), Parkinson hastalığı, Alzheimer hastalığı, multipl skleroz (MS), periferik nöropati yer alır.
Nöroloji Bölümünde Yapılabilen Tetkikler
Nöroloji hekimi tanı ve tedavi sürecinde öncelikle hastanın detaylı öyküsünü alır ve görme, kas gücü, yürüme ve denge, duyu, bilişsel durum muayenelerini yapar.
Bunlara ek olarak nöroloji bölümü tarafından yapılan başlıca tetkikler şunlardır:
Bilgisayarlı Tomografi: BT; beynin X-ışınları kullanılarak kesitsel görüntülerinin alınmasına sağlar. Travma, tümör, kanama, anevrizma gibi durumların teşhisinde özellikle akut süreçte rol oynar.
Manyetik Rezonans Görüntüleme: MR; beyin, omurilik ve diğer sinir dokularına ait detaylı görüntülerin elde edilebilmesini mümkün kılar. Tümörler, kanamalar, enfeksiyonlar, dejeneratif hastalıklar gibi birçok nörolojik durumun teşhis sürecinde kullanılır.
Elektroensefalografi: EEG; epilepsi, nöbet bozuklukları, uyku bozuklukları gibi durumların teşhisi kapsamında beyin aktivitesini ölçmek için kullanılır.
Elektromiyografi: EMG; sinir hasarı, kas güçsüzlüğü gibi nörolojik bozuklukların teşhis süreçlerinde kullanılan bir tetkiktir.
Kan Testleri: Vitamin eksiklikleri, enfeksiyonlar gibi durumların teşhisinde, hastadan alınan kan örneği ile çeşitli kan testleri yapılabilir.