Antibiyotik Direnci Nedir?
Bakteriler, çevrelerinde meydana gelen değişikliklere hızlı uyum sağlayabilen canlılardır. Antibiyotik direnci de bunun bir örneğidir.
Belirli bir antibiyotiğe karşı direnç, söz konusu antibiyotiğin tedavi dozunda dirençli bakterileri öldüremediğini veya çoğalmalarına engel olamadığını ifade etmektedir.
Antibiyotik direncinin önüne geçilmemesi durumunda gelecekte bizi bekleyen tehlike ise bundan çok daha büyüktür. Öyle ki, yakın gelecekte enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde antibiyotikler tamamen etkisiz hale gelebilir ve basit yara enfeksiyonları ölümle sonuçlanabilir.
Antibiyotik direncinin geniş yelpazeyi kapsamaya başlamasıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından farkındalığı artırmak ve akılcı ilaç kullanımına teşvik etmek için 18-24 Kasım haftasını Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası olarak belirlemişlerdir
Antibiyotik Direnci Nasıl Kontrol Altına Alınabilir?
Antibiyotik direncinin kontrol altına alınması, toplumun farkındalığının artması için önemli tedbirler:
- Antibiyotikler sadece doktor önerdiği zaman ve doktorun belirlediği sürede kullanılmalıdır.
- En fazla antibiyotik yazılan hastalık olan üst solunum yolu enfeksiyonlarının çoğu antibiyotiklerin etkili olduğu bakterilere değil virüslere bağlı olarak gelişir. Dolayısıyla bu hastalıklarda antibiyotiklerin hiç etki etmediği bilinmeli ve buna göre davranılmalıdır.
- Doktora antibiyotik reçete etmesi için istekte bulunulmamalı, bu konuda baskı uygulanmamalıdır.
- Evde antibiyotik bulundurulmamalı ve başkalarına antibiyotik önerilmemelidir.
- Antibiyotikler ateş düşürücü ve ağrı kesici olarak kullanılmamalıdır.
- Önerildiği süreden önce antibiyotikler kesilmemeli ancak gereğinden uzun da kullanılmamalıdır.
Uzm. Dr. Mehmet Sıddık DİLEK
Enf. Kont. Hemş. Çiğdem ÖZCAN